“Poznato je da vitamin E pruža određeni stupanj zaštite od nekih oblika karcinoma. Viši unos gama tokoferola može ublažiti rizik od raka pluća” – Ladia M. Hernandez.

“Pistacio spada u zdrave orašaste plodove. Smatram kako nikome od nas ne bi trebalo biti teško u svakodnevnu prehranu uklopiti 50 grama ovih orašida kako bi se smanjio rizik od raka pluća, a bez značajnih promjena u indeksu tjelesne mase. Ostali izvori hrane bogate gama-tokoferolom su orasi, kikiriki, soja te kukuruzno ulje”, kazala je Hernandez.

Orašasti plodovi poput pistacija obiluju antioksidansima, što pomaže u smanjenju kolesterola i borbi protiv kroničnih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti i demenciju. Treba naglasiti da su masti iz oraščića puno zdravije od onih iz životinjskih proizvoda.

Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj plod u sebi sadrži prijeko potrebne proteine, minerale i vitamine. U pistaciju možemo naći mnogo vitamina B6 koji pomaže u radu živčanog sustava …..

Pomaže u borbi protiv kolesterola
Istraživanja pokazuju kako redovit unos pistacija može uništiti kolesterol, a samim time se smanjuje rizik od srčanog udara. Studije su potvrdile da konzumacija 43 grama orašastih plodova poput pistacija smanjuje rizik od infarkta.           

Izvrstan izvor energije
Pistacio sadrži niz esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata, poput kalcija, željeza, magnezija i vitamina B i C te je izvrstan izvor energije. Ipak, pripazite! Oko 100 grama pistacija sadrži 557 kalorija, pa ne pretjerujte s količinom!

Štiti kožu
Ovo će vas možda iznenaditi, ali konzumacija pistacija može učiniti čuda za vašu kožu. Sadržaj vitamina E u plodu je izvrstan antioksidant koji štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja.

Redovitost
Pistaci sadrže moćan antioksidans lutein koji spriječava nagomilavanje masti i zapaljenja pa redovna konzumacija smanjuje kolesterlol.

Jedna šalica Pistacia sadrži 50% dnevno potrebne količine fosfora koji stimulira toleranciju na glukozu i vrlo je važan za razlaganje proteina u aminokiseline.
Svakodnevno konzumiranje pojačava seksualnu moć muškaraca i do 50% zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama koje stimuliraju seksualne hormone i time povećavaju dotok krvi tamo gdje treba …

Ako želite usporiti starenje svaki dan pojedite 7-10 pistacia.