Cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva pa je zbog toga  idealna hrana tokom hladnih zimskih mjeseci.
Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C.
Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Također je i odličan izvor folne kiseline. Cikla je prepuna antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.
Betacyanin je pigment, koji daje cikli njezinu crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%.

Lišće cikle je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom, a od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili  ga pripremiti kao špinat.

Redovna konzumacija cikle poboljšava vid, uklanja masno tkivo iz jetre i potiče čišćenje debelog crijeva, što je izrazito važno u borbi protiv raka debelog crijeva. Cikla sadrži betain i triptofan koji potiču aktivnost mozga.

Ljekovita svojstva cikle:
Cikla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.

  • Redovno konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.
  • Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%.
  • Cikla normalizira krvni tlak.
  • Pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovno konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.
  • Iako količina željeza, koju cikla sadrži, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga, efikasna je u liječenju mnogih bolesti uzrokovanih toksinima.
  • Cikla se posebno preporuča trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti novorođenčadi.
  • Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i spriječava zatvor.
  • Sok od cikle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura
  • Cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

Kako konzumirati ciklu?             
Ciklu možete konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku. Na žalost, tokom kuhanja cikla  gubi neke vrijedne sastojke, zbog toga sirova cikla ima najveća nutritivna svojstva.

Salata od naribane sirove cikle i mrkve naribani daje najoptimalniju iskoristivost ovog povrća.