Bakterije imaju izrazito važnu ulogu u kruženju tvari u prirodi jer sudjeluju u razgradnji uginule organske tvari, a u tom nizu imaju i posljednju riječ.
Zdravstveni učinci dobrih bakterija na naš gastrointestinalni trakt su rijetko u potpunosti shvaćeni od strane većine medicinskih djelatnika, a još manje od strane javnosti.

Mali dio potrošača zaista shvaća važnost crijevne flore. Često se navodi da je naša crijevna flora odgovorna za više od 70% našeg imunološkog sustava.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici (tzv.dobre” bakterije) su živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između”dobrih i loših” bakterija) u našim crijevima, jer mikroflora se može poremetiti uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, ili zbog korištenja antibakterijskih sapuna.             

Probiotici su žive bakterije koje pronalazimo u određenim namirnicama ili suplementima.
Danas na tržištu postoji paleta probiotičkih pripravka (bakterije u suhom obliku) u obliku prašaka, kapsula, tableta te u tekućem obliku.
Smatra se da su kapsule učinkovitije od tableta jer bolje štite bakterije od želučane kiseline.

Prebiotici su vrsta vlakana koje čovjek ne može probaviti, ali mogu bakterije unutar probavnog sustava.
Ta vlakna probioticima služe kao izvor nutritivnih spojeva i sudjeluju u održavanju dobrog rada probavnog i imunološkog sustava.
Hrana koja sadrži prebiotke: grah, grašak, mahune, banane, bobičasto voće, šparoge, listovi maslačka, češnjak, poriluk, luk i aloe vera.

Zdrave razine dobrih bakterija su ključne za učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava, sprječavanje alergija, kontroliranje upala, hormonalnu ravnotežu, sintezu B vitamina, vitamina K, kratkih lanaca masnih kiselina, recikliranje aminokiselina i opće gastroinsetinalno zdravlje.

Koncept i funkcija probiotika ne bi bili potpuni bez PREBIOTIKA, prehrambenih vlakana topivih u vodi, poput inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS) prirodno prisutnih u majčinom mlijeku i u namirnicama poput žitarica, voća i povrća.

Uravnoteženi unos probiotika i prebiotika je uravnotežena razina dobrih bakterija unutar probavnog sustava koje imaju pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma.
Aloe Vera djeluje kao prebiotic koji potiče rast i pruža idealnu sredinu za djelovanje probiotika.