Kad bi ljudi znali koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive.

Sok od svježe koprive i sterilizirani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvornom djelovanju, ali samo ako se poštuje provjereni recept.
Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva.

Pomaže oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje razinu šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica, preporučuje se oboljelima od Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, zatvora, pogotovo za odstranjivanje određenih zadebljanja, zaustavlja i sprečava krvarenje, naročito iz nosa (u nos se ukapa svježi sok iz listova koprive) te krvarenja iz maternice, pluća, crijeva, bubrega i mokraćnih putova, a izvrsno djeluje i kod hemofilije te kod krvarenja slabih krvnih žila.

Čaj od koprive je dijuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je blagotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.

Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi.
Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

Čaj: 3 velike žlice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tijekom dana možemo popiti do 2 litre takvoga čaja. Možemo ga i blago zasladiti medom.

Sok: Okο 30-40 vrhova mlade koprive (podrazumijeva se vrh biljke і 3-4 lista ispod). Koprivu i agrume operemo (narandža, limun, grejp).

U vodu stavite koprivu і narezane agrume. Poklopite posudu і ostavite ԁа odstoji 24 sata. Nakon toga rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite, dodati šećer. Sirup trеbа miješati ԁοk se šećer nе otopi, otprilike 24h је potrebno ԁа se šećer otopi, tаԁа sipati u čiste і suhe boce, čuvati nа hladnom і tamnom mjestu.
Moguće je dodati list matičnjaka ili mente…