Čičoka je višegodišnja glavočika biljka koja pripada porodici biljka slična suncokretu sa žutim cvijetom i stabljikom visine preko 2 metra .
U narodu je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa ili suncogled.
Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici, koja nerijetko naraste čak do tri metra u visinu.
Potječe iz Sjeverne Amerike, a najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu.

Ljekovitost korijena čičoke
Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti jer ima nizak glikemijski indeks – tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa.

Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.

Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje.

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila.

Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti.

Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka.

Čičoka ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

Ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost (79kcal na 100g).        

Odličan je izvor važnih minerala – kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza. Obiluje i vitaminima C, D, A(beta-karoten) te vitaminima B skupine.

Sadrži važne i za organizam neophodne esencijalne aminokiseline.

Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin.

Inulin
Inulin je polisaharid koji ima snažno pozitivno djelovanje na ljudski organizam.

Ne razgrađuje i ne apsorbira u želucu, jer ga želučani enzimi ne mogu u potpunosti probaviti, nego nakon konzumacije iz želuca nepromijenjen odlazi u crijeva gdje potiče rast dobrih crijevnih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad crijeva.
Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva

Unesete li dva puta dnevno male količine prebiotika inulina značajno povećavate razinu dobrih bakterija u organizmu i smanjujete rizik od karcinoma debelog crijeva.

Uzgoj čičoke
Čičoka je jako dobro uspijeva u našim krajevima id obro podnosi hladnoću, a jedina opasnost koja joj prijeti su glodavci i puževi.

Sadi se u kasnu jesen ili početkom proljeća. Gomolje čičoke sadite na dubinu od 6 do 10 cm, a razmak među njima neka bude 50-70 cm.
Gomolji čičoke se vade od kraja listopada do početka proljetne vegetacije. Vadite ih prema potrebi, jer gomolji na zraku se brzo isušuju, a tijekom zime, pokrijte zemlju oko biljaka slamom čime ćete spriječiti smrzavanje tla. Tako ćete čičoku moći vaditi tijekom cijele zime.

Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i sve njene blagodati i ljekovitost najbolje se mogu iskoristiti ako se ne izlaže termičkoj obradi.