Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.
Laksativnog je djelovanja pa konzumiranje suhe aronije pomaže redovitoj stolici i detoksikaciji organizma.
Otporna je na zimu i mraz, pa tako preživljava na temperaturama i do -35°C zbog čega nosi naziv sibirska borovnica.
Ovo super voće je prava riznica antioksidanata, čija konzumacija jača imunitet i djeluje pozitvno na krvnu sliku

Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala te je zato korisna preventiva protiv svih malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubija maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad  na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.
Osnažuje imunitet, pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik za rak i bolesti krvožilnog sustava, poboljšava probavu te sprječava prerano starenje.

Bogata je antioksidansima i vlaknima, liječi prehladu, sprječava i smiruje infekcije urinarnog trakta, sprječava kardiovaskularna oboljenja, dobar je izvor željeza, regulira krvni tlak, pomaže kod mršavljenja, visokog tlaka i kolesterola

Bogata je vlaknima, među kojima se ističe topljivi pektin, celuloza i lignin. Popriličan je sadržaj sorbitola, alkohola koji se kao zaslađivač koristi u proizvodnji dijetetskih proizvoda.
Dobar je izvor vitamina C, K, A i E te kalija, fosfora, kalcija, magnezija i cinka.

Od mineralnih tvari izdvajaju se kalij i cink, te vitamini B1 za zdravlje živaca, B2 i B3 , koji pomažu dobivanje energije iz hranjivih tvari, te B6, koji je važan u obnovi i izgradnji tkiva i dr.

Aronija sadrži i beta-karoten, koji ima antioksidativnu aktivnost, te vitamin C, koji sudjeluje u stvaranju kolagena te tako pomaže zacjeljivanje rana i strukturu kostiju. Osim toga dovoljna količina vitamina C u organizmu skraćuje trajanje gripe pa je aronija vrlo korisna tijekom zimskih mjeseci. Aronija je izuzetno cijenjena jer je u njoj mnogo više polifenola – procijanidina, antocijanina i fenolnih kiselina nego u mnogim drugim vrstama suhog voća. Ove aktivne komponente izraženog su fiziološkog učinka.

To se u prvom redu odnosi na neutraliziranje slobodnih radikala, čime se sprječava oksidacija masti i tako štiti struktura staničnih membrana.

Dobrobiti aronije:                               

 • odličan je izvor antioksidanata
 • sprječava bolesti srca i krvnih žila
 • regulira krvni tlak
 • štiti zdravlje urinarnog sustava
 • ima antiupalna svojstva
 • stimulira rad štitnjače
 • poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • regulira razinu šećera u krvi
 • jača imunitet
 • povoljno djeluje na probavni sustav
 • štiti od virusa i bakterija
 • pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma          

Štiti jetru od djelovanja različitih štetnih kemikalija.
Aktivne tvari aronije čuvaju sluznicu želuca od nepoželjnog utjecaja alkohola, sprečavaju stvaranje kancerogenih nitrozamina u organizmu, a također štite debelo crijevo od raka.Ovi učinci aronije posebno su korisni osobama koje pate od metaboličkog sindroma (debljina, povišeni krvni tlak, povećana koncentracija masnoća, kolesterola i glukoze u krvi).