Često posežemo za raznim lijekovima, bili nam oni propisani, ili ne. Nažalost,  s vremnom ljudski se organizam navikne na određene lijekove, i jednostavno koliko god ih uzimali gube učinkovitost. Zbog manjka učinkovitosti, uzimamo sve veće, i veće količine. Samim uzimanjem većih količina štetimo svome zdravlju. Da bi to spriječili, donosimo vam lijekove iz prirode. Od ovih prirodnih lijekova nećete imati apsolutno nikakve neželjene nuspojave:

Borovnice
Borovnice su prepune fitonutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine, antocijanine i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni aspirin. Da, sljedeći put kada budete imali glavobolju, jedite borovnice! Pomažu i pri smanjenju broja proteina koji se dovode u vezu s bolestima mozga kao što su Alzheimer i Parkinsonova. Sprečavaju i opasne neurološke poremećaje.

Kupine
Kupine sadrže vrlo važnu hranjivu tvar poznatu pod imenom – elagična kiselina. Ona štiti ćelije kože od štetnih UV zraka. Usporava i raspadanje kolagena u koži. Jedete li ih često nećete se tako lako naborati.

Ribizle
Ribizle su posebno cijenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ova kiselina zaustavlja alergijsku reakciju koju tijelo pokrene kako bi izoliralo strane tvari kao što je pelud. Jedete li ribizle smanjit ćete svrbež u očima i začepljenje sinusa.

Maline
Maline također djeluju poput aspirina. Jedući maline možete izliječiti glavobolju, jer sadrže bitan spoj koji efikasno smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite ćelije od onečišćujućih tvari koje se nalaze u prerađenoj hrani i duhanskom dimu.

Jagode
Jeste li znali da jagode sadrže više vitamina C nego narandže? Zovu ih i fabrike antioksidanasa, a jedući ove bobice spriječit ćete artritis, gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su tako slasne sa šlagom – samo neka bude bez šećera.