Plod ove mediteranske biljke je jedna od najstarijih i najzdravijih namirnica. Ona čuva naše zdravlje, ljekovita je i postala je uvaženi dodatak ishrani. Predstavljamo vam sve blagodati maslina zbog kojih ćete ih zavoljeti još više.

Masline su bogate bakrom, jedna šalica crnih maslina iznosi 38 posto preporučene dnevne doze bakra. Također, bakar je neophodan metal u izgradnji vezivnog tkiva i kolagena, a pored toga je neophodan i za razvoj i održavanje krvnih sudova, kože, kostiju i zglobova. Pomaže u očuvanju ćelija nervnog sistema.

1) PREVENCIJA RAKA
Pored toga što masline imaju antioksidantna svojstva one sadrže svojstva koja neutraliziraju štetni utjecaj na ćelije.

2) SRCE
Maslinovo ulje sadrži biophenol koji smanjuje krvni pritisak i podstiče sintezu lipoproteina niske gustoće. Naime, lipoproteini su poznati kao loš kolesterol, a biophenol spriječava suženje arterija.

3) MRŠAVLJENJE
Prilikom zamjene zasićenih masti dokazano je da maslinovo ulje smanjuje neosjetljivost na inzulin i pomaže pri razbijanju masnoće unutar masnih ćelija. Aromatizirani ekstrakti u maslinovom ulju daju veći osjećaj sitosti.

4) ČIR NA ŽELUCU
Helicobacter pylori je bakterija koja je pronađena u želučanoj kiselini i glavni je krivac za izazivanje čireva. S obzirom da je razvila otpornost na neke antibiotike, masline su se pokazale kao odličan borac protiv ove bakterije.Pored toga, odlična je prevencija protiv raka želuca, a ujedno i spriječava čir na želucu.