ĐUMBIR – ljekovita biljka

ĐUMBIR – ljekovita biljka

Voljeli ga ili ne, nitko ne može poreći dobrobit koju đumbir ima za organizam. Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna ljekovita svojstva. Đumbir je tropska začinska biljka, doseže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja ugodna je, sa mirisom limuna, a okus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Taj topli i ljuti okus đumbira prvenstveno nam je poznat iz azijske kuhinje i, iako još uvijek nije toliko zastupljen, njegova se upotreba sve češće vidi i kod nas. Prah od suhog korijena može se kupiti u svakoj trgovini zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u supermarketima i na tržnicama. Međutim, svježi đumbir i sušeni đumbir sasvim su različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni je đumbir poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.
Svjež korijen koristi se za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih tvari iz organizma. Sušeni korijen koristi se za probavne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušen i svjež, đumbir je oficijelna biljka kineske farmakopeje – i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka s kojima je pomiješan.
Njegova su ljekovita svojstva brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje boli kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe.
Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih popratnih pojava, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi tvari koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu.
On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Đumbir kod problema s prehladom i cirkulacijom

Kada se osjeti drhtavica i drugi početni simptomi prehlade, čaj od đumbira koristi se kao sredstvo za zagrijavanje. Čaj od đumbira priprema se tako da se svježi korijen đumbira nareže na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kavena žličica suhog korijena. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se u čaj mogu dodati med i limun.  Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šalice. Konzumiranje ovog napitka fantastičan je način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak spojeva koji djeluju antivirusno. Na prvom mjestu to su seskviterpeni, spojevi koji djeluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i djeluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje se trebaju čuvati moždanog udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.
U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kad osjetite da će početi migrena, dvije žlice svježeg ili jednu žlicu  sušenog đumbiraprelijte šalicom ključale vode, promiješajte, ocijedite pola limuna i polako popijte kada se malo ohladi. Ovaj napitak pije se svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na taj se način smanjuje intenzitet bola i prorjeđuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji s mentom, đumbir je najučinkovitije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.