Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija. U Japanu se trešnjin cvijet smatra nacionalnim cvijetom, i simbolizira sreću.
Trešnja je odličan suborac u borbi protiv reume, a u sebi sadrži: vitamin C, folnu kiselinu, kalcij, i željezo.
Vitamin C je odličan za opći imunitet organizma, dok je folna kiselina dobra za srce i krvotok. Kalcij jača naše kosti, a željezo nam daje bolju krvnu sliku.

Ipak, pored nabrojanih materija, u trešnji nalazimo i takozvani antocijanidin.

Naučno je dokazano kako trešnje povoljno djeluju na zdravlje čovjeka, odnosno da one smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale. Što je plod trešnje tamnije boje, to je trešnja zdravija za ljudski organizam.

Antocijanidini imaju i dobro kozmetičko djelovanje. Oni jačaju vezivno tkivo, i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime iz tkiva, koji kožu čine starom i naboranom. Osim toga, trešnja je dobra i u borbi protiv celulita.

Pomoću zaštitnih kiselina, i voćnog šećera koje možemo pronaći u trešnjama, one podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače, što se na kraju pozitivno odražava na probavu.

Trešnje sprečavaju i nastanak karijesa. Zbog bakterioloških supstanci koje sadrže, trešnje su odlične u sprečavanju karijesa na zubima, i problema sa desnima.     

Višestruke koristi trešnje:

Trešnje pomažu kod mršavljenja. Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode, a povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma.

Prevencija srčanih bolesti. Prema znantvenim istraživanjima, flavonoid koji se nalazi u trešnjama ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala. U ovom slučaju se preporuča čaj od peteljki trešanja. Potrebno je skuhati šaku peteljki u jednoj litri vode dvije minute. Ostaviti čaj da malo odstoji, i nezaslađenog ga piti tijekom dana u manjim gutljajima.

Za prevenciju raka. U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina ( vitamin B17 ), za kojeg se smatra da pozitivno utjeće na smanjenje tumora i spriječava daljnje širenje raka, te ublažava bolove uzrokovane kancerogenim procesima

Trešnje za bubrežni kamenac. Žličicu peteljki od trešnje prelijte sa 2 decilitra vode i kuhajte jednu do dvije minute. Ostavite sve poklopljeno 5 minuta, te zatim procijedite. Čaj pijete tri puta na dan.

Trešnje su dobre protiv reume. Tijekom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta dnevno po jednu čašu.

Trešnje za fizičku i umnu iscrpljenost. Za ovu terapiju svakog dana pojedite minimalno 250 grama svježih trešanja.

Kod impotencije. Protiv muške impotencije pije se čaj od peteljki plodova trešnje. Uzme se 30 grama izrezanih peteljki i kuha dvije minute u litri vode. Zatim se procijedi i pije tri puta dnevno (poslije jela) – po 2,5 decilitra.

Liječite srčane smetnje uz pomoć trešanja. Usitnite 25 grama koštica trešnje, i to stavite u 8 dcl jake domaće rakije da odstoji 10 dana na sobnoj temperaturi. Nakon što ste pripravili tinkturu, pijte 5 kapljica dva puta dnevno.

Sok od trešanja
Bezalkoholni, sterilizirani sok od trešanja jača srce i oboljele krvne žile. Sok se pravi od zgnječenih trešanja koje se ostave da odstoje preko noći, a ujutro se protisnu kroz lanenu krpu ili gazu. Na čašu soka doda se pola čaše šećera u prahu, kore od cimeta i nekoliko klinčića. Sve se dobro izmiješa i ostavi 4 dana na suncu ili toplom mjestu. Zatim se ulije u staklene boce koje se dobro začepe i okrenute spreme u podrumskim ili tamnim prostorijama. Pije se tri puta dnevno po čašicu (od 0,5 dcl) – nakon jela – za jačanje srca.

Trešnje mogu u umjerenoj količini jesti i šećerni bolesnici jer im trešnjina vrsta šećera ne škodi

Jedite trešnje !