Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Nutrijenti iz marelice štite srce i oči a biljna vlakna štite od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima visok sadržaj beta-karotena i likopena koji štite LDL kolesterol od oksidacije.

Sjemenke marelice prirodni su izvor supstance koja ubija stanice raka bez uništavanja zdravlja – vitaminom B 17- amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka i u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Sjemenke plodova zrelih marelica je sve što vam treba, 2-3 dana sušenja na Suncu, nakon toga ih tučete isto kao i bademe, u sredini sjemenke nalazi se ukusna mesnata jezgra nalik pravom bademu.

Suhe marelice su vrlo cijenjene i tražene zbog visokog sadržaja beta-karotena koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Beta-karoten pomaže osigurati dobar vid. Ljudi koji redovito uzimaju prirodnu dozu vitamina A su otporniji na razna pogoršanja vida.

Uz beta-karoten, suhe marelice još sadrže željezo, kalcij, kalij, fosfor i vitamin C.
Prednosti suhih marelica proizlaze iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne mijenja ili umanjuje njegov hranjivi sastav.

Više je razloga zašto ih jesti, stoga uživajte u marelicama!