Majčina je dušica biljka koja prije svega pomaže ženama. Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Ova biljka na organizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije, a možete ju koristiti na niz načina.

Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka.  Cvjetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, no okus je pomalo gorak. Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima.
Dokazano je da majčina dušica sadrži niz ljekovitih tvari, među kojima su najvažnija eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari i flavoni, što opravdava preventivnu upotrebu u vrijeme epidemija, kao antiseptika, te u terapiji oboljenja praćenih kašljem

Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima.  Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Primjerice, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.

Koristi se i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije. Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze. Njihov učinak u tim je slučajevima višestruk: olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale.
Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a koristi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Ljekoviti sastojci nalaze se isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Treba napomenuti da majčinu dušicu treba brati pažljivo. Nikako se ne smije čupati, jer se time biljka uništava, nego škarama rezati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu.
Za zaštitu u vrijeme epidemija preporuča se svakodnevna uporaba čaja od majčine dušice, jer ona zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava.
Bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu.

Čaj od majčine dušice
Oko 2 g majčine dušice (odnosno 1 do 1,5 čajne žlice) stavite u šalicu, prelijte vrućom vodom i pustite stajati neko vrijeme. Čaj pijte tri puta dnevno za maksimalni učinak, a možete mu dodati i žlicu meda i pola limuna.

Za ispiranje usne šupljine
Preko noći u 1 dl vode namočite 5 g majčine dušice, te ujutro procijedite. Tekućinu koristite za ispiranje grla ili za ispiranje kožnih nečistoća na licu.

Inhalacija
Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uvjeta za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadržava ljekovite sastojke majčine dušice, uspješno razrjeđuju sekret u bronhijima.

Majčina dušica i ljekovito djelovanje na bolesti
– Raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, hripavac, živce. Uspavljuje, pospješuje znojenje. Jača želudac i dobro je sredstvo za dezinfekciju.
– Čaj od majčine dušice kojemu dodajemo med preporučuje se ženama koje imaju neredovite mjesečnice te kod smetnji u mjehuru i bubrezima.
– Za jačanje osoba s reumatičnim bolestima priprema se kupelj kojoj dolijemo čaj od majčine dušice.
– Stoga je možemo i upotrijebiti za masažu kod reume, gihta, drhtanja udova i opće slabosti.
– Preporuča se konzumirati med s dodatkom majčine dušice kod bronhijalnih oboljenja ili problema s kašljem, konzumirati sirupe s dodatkom majčine dušice za iskašljavanje.

Malo upozorenje – pripravke od majčine dušice ne bi trebale uzimati osobe slabog želuca i oni koji imaju probleme s radom jetre.