Divlje ili pitome, sa tržnice ili iz vašeg vrta… Jagode su super! Danas vam donosimo razloge zbog kojih trebate jesti čim više jagoda.

  • Jagode su bogat izvor antioksidanata. Zapravo, u voćnom svijetu, one su četvrto voće s najvišim nivoom antioksidanata. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.
  • One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica te jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna naranča!
  • Studije pokazuju da jagode reguliraju nivo šećera u krvi. 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se s gojaznošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom.
  • Jagode imaju anti-upalno i sedativno djelovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivoe upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).
    Jagode sadrže antocijanine koji stimuliraju topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100%, u roku od osam sedmica.
  • One imaju i anti – kancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja stanica raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja.
  • Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju anti – alergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biokemijskih procesa koji se povezuju s alergijskim reakcijama. Naravno, kao i s drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da je najpametnije da ih izbjegavate.
  • Dokazano pomažu kod srčanih oboljenja i artritisa.
Izvor: minimagazin.info