Grožđe je dobar izvor vitamina.
Nezavisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C.

Grožđe je bogato esencijalnim mineralima
Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše ishrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može da dobije iz tih plodova. Najznačajniji minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.

Grožđe je dobro za vaše srce
Najvažnija korist koja proizlazi iz ishrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na ‘slobodne radikale’ u vašem tijelu i smanjuju naslage na venama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Važno je napomenuti da sjeme i koža sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidansa reservatrola. Reservatrol je spoj koji je pronađen u koži i sjemenu grožđa, a čuva srčani mišić fleksibilnim i zdravim.
Grožđe takođe sadrži spoj nazvan saponin koji pomaže u smanjenju apsorpcije kolesterola i smiruje upalu čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dakle, grožđe je definitivno dobro za srce.

Izvor: pressrs.ba