Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, 39% stanovništva svijeta je pretilo. Nevjerojatan je podatak iz 2013. godine prema kojem se 42 milijuna djece ispod pet godina starosti bori s problemima uzrokovanim pretilošću. U proteklih trideset godina udvostručio se broj pretilih osoba, što predstavlja veliki izazov, jer danas više ljudi umire od posljedica pretilosti nego pothranjenosti. Glavni uzrok pretilosti jest nedostatak ravnoteže unesenih i potrošenih kalorija, a u pozadini svega stoji sljedeće:

– povećani unos namirnica bogatih zasićenim masnoćama i ugljikohidratima

– nedostatak fizičkih aktivnosti usljed rastuće urbanizacije

– djeca troše namirnice koje sadrže visok postotak masti, šećera i soli;ove namirnice imaju visoku energetsku vrijednost, a smanjena fizička aktivnost uzrokuje debljanje.

Pretilost je stanje u kojem je skladištenje masnoća povećano do te mjere da može biti štetno za zdravlje te može dovesti do skraćenja životnog vijeka, odnosno do brojnih zdravstvenih problema. Pretilom smatramo osobu kojoj je indeks tjelesne mase iznad 30.

BMI vrijednosti:

BMI niži od 18,5 – mršavost

BMI između 18,6-24,9 – normalna tjelesna masa

BMI između 25-29,9 – pretilost

BMI iznad 30-jaka pretilost, debljina

Prekomjerna tjelesna masa se može dovesti u vezu s različitim bolestima kao što su: bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetes (tip 2), bolesti organa kretanja. Što je viši indeks tjelesne mase, veći zdravstveni rizik predstavlja.

Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija priznale su pretilost kao potencijalnu opasnost, a kao rješenje problema daju dva prijedloga:

– Smanjiti dnevni unos kalorija, posebno u obliku zasićenih masnoća i šećera, te povećati unos hranjivih tvari

– Povećati količinu fizičke aktivnosti ( djeca 60 minuta dnevno, odrasli 150 minuta tjedno)

Svakodnevno u organizam unosimo otrovne tvari;udisanjem zagađenog zraka, hranom,vodom. Naš organizam se brani skladišteći toksine u masnom tkivu jer ih se, zbog njihove visoke koncentracije, uobičajenim putem ne može osloboditi.

Nataložene otrovne tvari nisu aktivne – gubitkom težine bez prethodne detoksikacije one se ponovo oslobađaju, a kada organizam detektira njihovu nazočnost, ponovo počinje povećavati količinu masnog tkiva u svrhu obrane. To nazivamo jo-jo efektom koji nije rijetka pojava pri određenim dijetama kojih smo se počeli pridržavati bez prethodne detoksikacije.

Znanstveno je potvrđena činjenica da ugljikohidrati iz šećera povećavaju nataloženo masno tkivo u našem organizmu. No ugljikohidrati u našoj prehrani igraju važnu ulogu – oni osiguravaju energiju. Onu količinu energije koju unosimo u obliku hrane, te onu količinu energije koju potrošimo putem fizičkih ili mentalnih aktivnosti mjerimo kalorijama. Jako je važno da količinu unesenih kalorija i potrošimo. Konzumacija namirnica povećane količine zasićenih masnoća i ugljikohidrata, u slučaju smanjene fizičke aktivnosti,narušava ravnotežu našeg organizma. Nepotrošene kalorije ne nestaju, već se pretvaraju u masno tkivo. Osnovno pravilo je sniziti unos kalorija i povećati tjelesnu aktivnost koja oslobađa kalorije koje su se nataložile u obliku masnog tkiva.

Ugljikohidrati se lako pretvaraju u masnoće, dok se masnoće teško ponovo pretvaraju u energiju.

Potičem svakoga da pronađe sebi odgovarajući program koji će mu pomoći u promjeni načina življenja i oslobađanja prekomjerne tjelesne težine.

Forever je također uvidio važnost ovih činjenica i vođen načelima prevencije razvio F.I.T. program 

Kroz program prehrane i vježbi ostvarujete odlične rezultate i deveti dan osjećate se fantastično, lagano, prozračno s izuzetnom mentalnom, psihičkom i emotivnom snagom. Zajedničkim djelovanjem pet različitih biljnih proizvoda uklanjamo otrove i nečistoće iz organizma, otapamo masno tkivo, skidamo višak kilograma, čistimo jetru i probavni sustav, reguliramo apetit i dobivamo energiju. U samo 9 dana rezultati su fantastični – gubi se 3-7 kg i 5-9 cm u struku, istovremeno gubi se 2-3 kg otrova nakupljenih u organizmu, važno da dobijemo više energije i otklonimo umor.

Rezultat svega toga je da se osjećate i izgledate bolje nego ikada.