Posljednjih desetljeća alergijske bolesti poprimile su epidemijski karakter i postale sve veći javnozdravstveni problem.
Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca (alergeni).
Alergeni se nalaze svuda oko nas – u zraku, u hrani, u piću, u kozmetici, sredstvima za čišćenje i lijekovima.
Alergije može imati svatko, bez obzira na dob, iako su češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji.
Alergene možemo podijeliti u dvije osnovne skupine, inhalacijske, koji u organizam ulaze udisanjem (pelud, prašina), i nutritivne, koji ulaze hranom.
Najčešći klinički oblici alergija su alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjuktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam.
Ako to možete, promijenite mjesto boravka u sezoni peluda.

Pratite peludni kalendar u sezoni cvjetanja biljaka koje kod osjetljivih osoba izazivaju alergije.
Poboljšajte uvjete okoline: čistite prašinu jednom tjedno (nosite masku i rukavice dok čistite), jastuke i posteljinu držite pod prekrivačem, zamijenite tapecirani namještaj plastičnim ili kožnim, pod obložite parketom, laminatom ili pločicama.
Održavajte 30 – 50 % vlažnost zraka i ventilirajte kuhinju, kupaonicu i podrum.
Redovito mijenjajte filtere u sustavima grijanja ili hlađenja i čistite ovlaživače zraka da spriječite rast bakterija i plijesni koje vole vlažnije prostore.
Znatan broj osoba, posebno djece, pati od alergije ili određene druge vrste preosjetljivosti na hranu ( intolerancije).

Najbolji i najsigurniji terapijski pristup je eliminacija, odnosno izbjegavanje dotičnih namirnica.
Općenito govoreći, alergena je iz godine u godinu sve više, no ta činjenica više govori o nama i našem načinu života koji opasno prijeti imunitetu i otpornosti tijela, nego o nezaustavljivoj invaziji peludi.

Vodite računa o svom zdravlju, ne samo eliminirajući uzroke, nego nađite način da vas uzroci ne dotiču jer je vaš imunitet vaša snaga.